Epoksi nasıl karıştırılır?


Epoksi sistemlerin sertleşmesi için reçine ve sertleştiricinin kimyasal reaksiyona girmesi gerekmektedir. Karışım, epoksi kullanımda önemli bir adımdır. Kimyasal reaksiyonun sorunsuz gerçekleşmesi için karışım içerisinde reçine ve sertleştiricinin homojen bir şekilde dağılması gerekmektedir. Bu durum karışımın iyi yapılmasına bağlıdır. Homojen bir şekilde yapılmayan karışımlarda, lokal alanlarda veya tüm bölgelerde kürleşme sorunları oluşur. 


Doğru bir karışım için aşağıdaki maddelere dikkat ediniz;


1- Kullandığınız reçine tipine ait olan karışım oranlarına mutlak suretle uyunuz. Aksi taktirde karışımı ne kadar iyi yapmış olmanızın bir önemi olmayacaktır ve yine kürlenme sorunları yaşayabilirsiniz. “Hangi Karışım Oranında Karıştırmalıyım?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. 

2- Karışım yapacağınız kabın ve karışım aparatınızın temiz ve kuru olduğundan emin olun.

3- Karışım kabınızı hassas terazi üzerine yerleştirin ve kap darasını alarak terazinizi sıfırlayın. 

4- Darası alınmış kap içerisine evvela gerekli miktarda hesaplanmış epoksi sertleştiriciyi dökün ve tekrar darasını alarak terazinizi yeniden sıfırlayın.

5- Tekrar darası alınmış sertleştirici dolu kabın üzerine gerekli miktarda hesaplanmış reçineyi dökün. Bu aşamada kullandığınız reçine ve sertleştiricilerin kapaklarını kapatmayı unutmayınız.

6- Tartılmış reçine ve sertleştiriciyi uygun bir karıştırma aparatı ile (tahta çubuk, metal kaşık, cam baget, karıştırıcı mikser ucu vb.) karıştırmaya başlayın.

7- Karışımı yaklaşık 100 devir/dakika hız olacak şekilde en az 2 dakika olacak şekilde karıştırın. Karışım yaptığınız malzeme miktarı arttıkça karışım süreniz veya karıştırma hızınızı artırmanız gerekebilir. Karışıma başladığınız anda evvela sistemde bir bulanıklaşma oluşacaktır ve karışım devam ettikçe tekrar şeffaflaşmaya başlayacaktır. Tümüyle şeffaflaşana kadar karıştırdıktan sonra, karışım çubuğunuzu takip eden bir damar deseni görmüyorsanız karışımın ilk aşaması tamamlanmış demektir. 

8- İlk aşaması tamamlanmış karışımı, temiz bir başka kaba sıyırarak aktarınız ve tekrar karıştırınız.

9- İkinci sefer karıştırdığınız karışımı kullanmadan önce ürünün sahip olduğu çalışma süresini dikkate alarak bir müddet dinlendiriniz ve daha sonra uygulama yapacağınız alana dökerek işleminizi tamamlayabilirsiniz. 


Lütfen Dikkat :

Karıştırma ve dinlendirme sürelerinizi ayarlarken, kullandığınız reçine tipine ait olan çalışma süresine mutlaka dikkat ediniz. Aksi takdirde, karıştırma işleminiz devam ederken ürün kap içerisinde reaksiyona başlayabilir ve bu durum ürününüz henüz kullanılamadan kurumasına sebebiyet verebilir. Örneğin 20 dakika çalışma süresine sahip olan bir epoksinin toplam karıştırma, renklendirme ve dinlendirme süresi 5 dakikayı geçmemelidir. Karıştırma hızınızı bu süre unsurunu hesap ederek gerekirse artırın. Dinlendirme işlemine vaktiniz kalmadı ise bu aşamayı uygulamayın. Renklendirme uygulamalarında pigment ilavesi için “Epoksi Pigmenti Hangi Aşamada Karıştırmalıyım” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.




Webticaretim E-ticaret İle Hazırlanmıştır