Epoksi sertleşmedi (kurumadı, kürleşmedi). Nedeni nedir?


Epoksi sistemlerde kuruma kaplama tipleri ve döküm tipleri arasında iki farklı şekilde gerçekleşir. Kaplama tipi epoksi sistemlerde kuruma reaksiyonu homojen başlar ve homojen biter. Döküm tiplerinde ise kuruma döküm bölgesinin ortasından başlar ve kenarlara doğru hareket eder. Her iki tipte de nihai sertlik eşit kalınlıktaki epoksinin her alanında aynı derecededir. Sadece bu dereceye ulaşma süreleri değişecektir. 


Epoksi tipleri üretilirken farklı sertliklerde ve farklı kuruma sürelerinde üretilebilmektedir. Sertlik derecesi Shore D ölçü cinsinden değerlendirilmektedir ve Shore D = 10 ila 95 değer aralığında olabilmektedir.  Epoksilerin sahip oldukları sertlik değerleri,  epoksi mamülün ulaşacağı maksimum sıcaklık dayanımı seviyesine kadar geçerlidir. Epoksiden yapılan bir mamülün ısı dayanım seviyesi üzerine çıkacak bir sıcaklık etkisi, ürünün sertliğini değiştirir. 


Örneğin: 65 C ısı dayanımı olan bir epoksi mamülü 25 C oda sıcaklığında 85 Shore D sertlik gösterirken, ısının 80 C ye çıkması sertliğin 60-65 seviyelerine gerilemesine sebep olabilir. 


Bu bilgiler ışığında aşağıdaki maddeleri değerlendiriniz.


  • Epoksiniz bir kısmı sertleşti ve bir kısmı sıvı kaldıysa; Karışım ile ilgili problem var demektir. Karışım, epoksi kullanımında önemli bir adımdır. Karışım ile ilgili detayları doğru yaptığınızdan emin olunuz. "Epoksi Nasıl Karıştırılır?" başlıklı yazımıza bakınız.

  • Epoksiniz bir kısmı sertleşti ve bir kısmı esnek kaldıysa; 

1- Homojen karışmamış olabilir.

2- Sertleşen bölge ile esnek kalan bölge kalınlık farkı olabilir. Kalın satıhlar erken, ince satıhlar geç kurur. 

3- Erken karar vermiş olabilirsiniz. Kuruma süreciniz devam ediyor olabilir. Özellikle kalın döküm epoksiler yapısal olarak geç kurumasına ek olarak ürünün düşük kalınlıkta kullanılması normalden daha geç kurumasına sebep olacaktır. Ayrıca kalıptan çıkma süresi olarak belirtilen süre mekanik sertliğin başlangıç süresine denk gelir, nihai sertleşme süresini ifade etmez. Kalıbın boşaltılıp yeni döküme hazırlanabilmesi için belirtilmiş bir süredir. 

  • Kuruma tüm alanda eşit seviyede fakat sertlik çok yetersiz ise; 

1- Seçtiğiniz epoksi tipinin sahip olduğu sertlik değerine bakınız. Ürün olması gereken kadar sertleşmiştir fakat bu değer beklentilerinize yeterli olmayabilir. Bu durumda daha sert kuruyabilen farkli bir epoksi tipi ile çalışabilirsiniz.

2- Seçtiğiniz tipin nihai sertleşme süresini kontrol ediniz. Nihai sertleşmeler 25 C oda sıcaklığında 7-14 gün aralığında tamamlanır. Bu sürenin tamamlanmasını bekleyiniz.

3- Kalın döküm tipi reçine ile ince döküm yapılmış olabilir. Bu durum nihai sertliği geciktirebilir ve hatta nihai sertlik seviyesine hiç ulaşamayabilirsiniz. Çözüm için ürün üzerine ikinci bir kat ince tip reçine ile kaplama yapılabilir.

4- Sistem çok fazla soğuk ortamda kalmış olabilir. Epoksiler reaksiyon esnasında belli bir tepe sıcaklık değerine ulaşmalıdır. Kalınlığın az olması ve/veya ortam ısısının çok düşük olması tepe sıcaklığın oluşumunu engelleyeceğinden nihai sertlik gecikebilir ve hatta nihai sertlik seviyesine hiç ulaşamayabilirsiniz.

5- Karışım oranı doğru ayarlanmamış olabilir. Karışım oranları epoksi tiplerine göre farklılık gösterir. Kullandığınız ürünün etiketinde ve kullanım kılavuzunda bu bilgiler mevcuttur kontrol ediniz. Ayrıca karışım oranı konusunda "Ne Kadar Epoksi Kullanmalıyım" linkine tıklayarak hesaplama desteği alabilirsiniz.

6- Karışım oranı ağırlıkça hesaplanmalıdır ve karışım ayarlanırken hassas terazi kullanılmalıdır. Terazi ile ağırlıkça yapılması gereken ölçülendirme göz kararı veya bardak, şırınga vb. hacim kapları ile yapılmamalıdır. Bu durumun oluşturduğu olumsuz etki sebebiyle epoksiniz tam olarak kurumayabilir. "Karışım oranını ne ile ölçmeliyim" başlıklı yazımızı inceleyiniz.

7- Karışım hazırlamak için kullandığınız terazinin doğru tarttığından emin olun.  "Hassas terazi kullanmalimiyim" başlıklı yazımızı inceleyiniz.

8- Epoksi karışımı içerisine katılan pigmentlerde nihai sertleşmeyi engelleyebilmektedir. "Epoksi pigmenti ne miktarda kullanmalıyım" başlıklı yazımızı inceleyiniz.

9- Epoksi sistemi içerisine eklediğiniz herhangi bir madde veya cisim, kürlenme reaksiyonunu olumsuz yönde etkilemiş olabilir. Epoksi içerisine eklediğiniz maddelerin, epoksi ile uyumunu kontrol edin ve emin olduktan sonra kullanın.


Epoksi satın alırken beklentilerinize ve amacına en uygun ürünü seçmeye çalışınız. Seçtiğiniz ürünle çalışıyor iken de kullanım detaylarına ve ortam şartlarına uymaya azami seviyede özen gösteriniz. 

Webticaretim E-ticaret İle Hazırlanmıştır